Elevii se pot culca pe o ureche. Ministrul Ioan Mang vrea promovabilitate mare, aşa că subiectele nu vor da bătăi de cap tinerilor. Sursa: LIBERTATEA
După rezultatele înregistrate anul trecut la examenul maturităţii, Ioan Mang declara că au fost organizate de ministrul Daniel Funeriu în aşa fel încât să arate exact ceea ce nu ştiu elevii. Anul acesta, spune el, testările vor fi făcute pentru a arăta ceea ce ştiu copiii.
"Nu este un scop în sine pentru noi să demostrăm că absolvenţii sunt slabi. Trebuie să ne punem întrebarea fundamentală dacă Bac-ul este un examen de admitere în învăţământul superior, unul de terminare a unui ciclu, sau ce este el de fapt".
Ministrul Ioan Mang a spus ieri că nu îşi poate explica de ce pică Bac-ul un elev, care a trecut prin toţi cei patru ani de liceu şi a reuşit să intre în examen.
"Nu îmi pot imagina cum au fost promovaţi 225.000 de elevi şi au trecut Bac-ul doar 100.000. Nu cred că doar camerele video au fost vinovate. Subiectele trebuie să fie de aşa natură încât să dovedească gradul de cunoştinţe", a declarat ministrul.
După ce anul trecut s-a arătat total împotriva camerelor de supraveghere, odată cu instalarea la şefia Educaţiei s-a răzgândit: examenele vor fi supravegheate în acest an în toate şcolile, iar ordinul de ministru care prevede acest lucru nu se va schimba.
De asemenea, promite el, nu se va modifica nicio regulă de organizare a examenelor care urmează în următoarea perioadă.
Nu e exclus însă ca Bacalaureatul să se dea diferenţiat în anii următori.
"Este vorba de un sistem testat în Europa, în care un absolvent de la Liceul de Muzica să aibă două variante: un Bac naţional şi dreptul de a se înscrie la orice universitate, sau un alt Bac, doar din materiile de profil, care îi dă dreptul să se înscrie numai la facultăţi de prof