Majoritatea oamenilor care au dureri de burtă cred că ele sunt date de gastrită, ulcer ori de indigestii. Uneori însă, acest simptom poate ascunde boli care nu au legătură cu sistemul digestiv.
Printre cauzele la care ne gândim imediat când avem dureri abdominale se numără şi sindromul colonului iritabil sau - în cazul femeilor - menstruaţia. Durerea poate iradia însă de la alte organe şi poate semnala suferinţe, uneori grave, care au de obicei alte manifestări. Iată 3 dintre ele:
1. Diabetul
Cercetătorii Universităţii din Sydney, Australia, au observat că 35% din diabeticii pe care i-au monitorizat s-au confruntat cu balonare şi 27% cu crampe abdominale, constipaţie sau diaree. Specialiştii au explicat că problemele digestive sunt date de neuropatia diabetică, o complicaţie a acestei boli ce duce la afectarea nervilor, inclusiv a celor care controlează digestia şi mişcările intestinale.
2. Infecţiile respiratorii cu streptococ
Foarte întâlnite în copilărie (între 5 şi 15 ani), aceste infecţii nu se manifestă de regulă prin dureri abdominale. Există însă cazuri în care bacteria produce o inflamaţie a nodulilor limfatici din abdomen. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat Michigan susţinea că durerile abdominale s-au numărat printre simptomele a 27% din cei 190 de pacienţi diagnosticaţi cu infecţii respiratorii streptococice.
3. Infarctul miocardic
Mai ales la femei, infarctul miocardic poate avea simptome înşelătoare, altele decât durerea în piept ce iradiază în umăr sau în mandibulă. Durerea abdominală este una dintre aceste manifestări înşelătoare. Ea iradiază de la nivelul inimii. Balonarea, arsurile gastrice, greaţa şi voma se numără, de asemenea, printre simptomele atipice ale infarctului miocardic.
Citeşte şi:
Suntem codaşi în Europa la donarea de sânge
Laptele matern, alimentul i