Americanii vor să ridice în New Mexico „orașul fantomă”, proiect creat ”în numele cercetării științifice” și pentru care vor cheltui suma de 1 miliard de dolari. Sursa: Wikipedia
Orașul fantomă va fi „modelat” după tiparele unui oraș obișnuit cu 35.000 de locuitori. Va avea tot ce trebuie unei metropole normale: drumuri, case, magazine, clădiri rezidențiale. Nu însă și locuitori.
Va fi „construit” în New Mexico, la aproximativ 20 de km vest de cel mai apropiat oraș, Hobbs, care numără în jur de 40.000 de suflete, scrie site-ul ”The Telegraph”.
Cei care au gândit acest mega-proiect susțin că vor să folosească noul „oraș” în cercetările legate de energia regenerabilă, dar și pentru cele privind sistemele de trafic inteligent sau ale rețelelor wireless de generație viitoare.
Pentru cei care nu înțeleg rostul ridicării unui astfel de oraș explicația a venit din partea celor de Centrul pentru Inovații, Tehnologie și Testări (Cite). Specialiștii de aici spun că vor să testeze efectele unor astfel de idei inovatoare asupra unui oraș, fără a le provoca neplăceri rezidenților.
Proiectanții ”orașului fantomă„, care se vor apuca de treabă la 30 iunie, nu au uitat niciun detaliu. Casele vor fi dotate cu tot ce e necesar, inclusiv cu săli de baie și chiar cu mașini de spălat.
”Orașele fantomă„ nu sunt niște bizarerii în Statele Unite. Numeroase orașe au primit această denumire după ce locuitorii le-au abandonat în momentul în care activitatea economică sau industrială care le oferea principalul mod de supraviețuire au dispărut complet.
Unul dintre cele mai cunoscute orașe fantomă din SUA este Ryholite, din statul Nevada, devenit între timp atracție turistică. Orașul a fost la început locuit de mineri, oameni de afaceri sau căutători de comori, după care, la începutul secolului trecut, a fost abandonat.