Turnul de apă din strada Corneliu Coposu ar putea fi transformat în locuinţă. Măcar teoretic. Judecând după lucrările expuse miercuri seară pe pereţii construcţiei de către studenţii Facultăţii de Arhitectură şi Construcţii, clădirea părăsită de ani de zile ar putea recăpăta viaţă integrându-se perfect zonei.
Nu mai puţin de 35 de studenţi din anul cinci al facultăţii şi-au expus în acest spaţiu neconvenţional proiectele privind reconversia imobilului, spre mirarea trecătorilor şi ai locuitorilor zonei. Planşele cu modul în care ar putea fi refăcut turnul vor rămâne expuse până la sfârşitul săptămânii, pentru ca locuitorii zonei să le poată consulta.
"Mai devreme sau mai târziu, această enclavă a vechii orânduiri socialiste care a rămas abandonată între blocuri parazitând spaţiul urban va necesita o reinterpretare. Din acest motiv le-am şi cerut studenţilor să ia în calcul în cadrul unui proiect de specialitate transformarea acestui turn într-o locuinţă", a declarat în deschiderea expoziţiei arhitectul Cristian Puşcaş, preparator universitar în cadrul facultăţii.
Conform arhitectului, oricare dintre proiectele expuse ar putea fi luat în calcul pentru schimbarea la faţă a zonei. "Unele lucrări necesită un efort financiar minim, altele ar avea nevoie de ani de zile pentru a putea fi materializate, dar oricare dintre ele reprezintă o alternativă preferabilă la ceea ce avem în prezent", a spus specialistul.
Turnul de apă din strada Coposu nu este singura clădire orădeană care necesită o schimbare la faţă. "Trăim într-o lume post-industrială şi avem ca urmă a trecutului multe locuri care nu mai răspun nevoilor societăţii de astăzi de la acest tur până la clădirile unor fabrici. Din acest punct de vedere viitorul este al reconversiei şi a unei regândiri pe toate planurile", a declarat, la rândul său, decanul facultăţii, Ramona Novicov.
Deşi de