Ce-i ieftin nu merită. Locuitorii căminului C4 din curtea Colegiului Tehnic Mihai Viteazul au învăţat această lecţie pe propria piele.
Cele 38 de familii strămutate din căminul de cazare temporară din strada Atelierelor, care se închide pentru reparaţii, s-au trezit în luna martie cu facturi la utilităţi mai mari decât dacă s-ar fi mutat cu chirie într-un apartament cu 3 camere. Pentru că, în lipsa contorizării la nivel de cameră, plata energiei electrice se face în sistem pauşal, locatarii s-au trezit cu facturi ce depăşesc şi 300 de euro.
Soluţie de avarie
Situaţia din căminul C4 este la fel de explozivă ca materialul pirotehnic cu acelaşi nume. Începând din februarie, Administraţia Imobiliară Oradea a strămutat în căminul din curtea Colegiului Tehnic Mihai Viteazul cele mai sărace familii ale oraşului. Măsura a fost luată pentru a nu pune în stradă oameni nevoiaşi după închiderea căminului din Atelierelor, care intră în reparaţii. Iniţiativa, altfel lăudabilă, s-a dovedit însă un eşec, din cauza "daunelor colaterale".
Căminul din strada Poieniţei a fost preluat de Primărie de la Universitate la finele anului trecut. La parterul clădirii funcţionează în continuare săli de clasă şi laboratoare, dar etajele superioare, pentru care a fost amenjată o intrare separată, au fost transformate din cămin studenţesc în locuinţe pentru familişti.
Pentru că nu există apă curentă trasă în camere, iar băile sunt la comun, AIO a investit în reabilitarea spălătoarelor şi a toaletelor, în înlocuirea uşilor şi montarea de geamuri termopan, precum şi în alte lucrări de reparaţii curente, făcute cu scopul de a obţine condiţii de trai cât de cât civilizate pentru familiile care vor locui aici. Funcţionarii au scăpat însă din vedere un amănunt important: n-au montat contoare de energie electrică în camere, iar efectele s-au văzut curând...
Chirie "soc