O depreciere de amploare a leului ar îngenunchea economia doar dacă s-ar produce rapid. În etape însă, putem suporta aproape oricât. Sursa: CODRIN PRISECARU
Noul maxim istoric marcat de euro în raport cu leul le dă din nou bătăi de cap multor români, iar întrebarea care revine în atenţie este: "Care e limita pe care o poate suporta economia?"
Un lucru important, când vine vorba de acest subiect, este cât de repede ar putea să se deprecieze leul. "Trebuie să stabilim şi un calendar când discutăm despre curs. Dacă de la 3,6 lei euro ar fi sărit rapid la 4,4 lei, efectul era dramatic. Faptul că acest lucru s-a întâmplat într-un interval atât de lung a făcut ca majoritatea agenţilor economici să se ajusteze", spune analistul economic Aurelian Dochia. "Nu mă aştept la o depreciere atât de bruscă încât să nu se poată ajusta în continuare. Cea mai dificilă ajustare va fi însă pentru românii cu credite în valută, care au salarii în lei, independente de evoluţia cursului", afirmă Dochia.
Numărul şi suma creditelor neperformante au crescut în mod constant de la începutul crizei, un factor determinant fiind creşterea cursului valutar al euro şi al francului elveţian. Creditele în valută vor avea din nou de suferit după acest "puseu de creştere" al euro, mărindu-se numărul celor care nu vor mai putea plăti ratele. De asemenea, şi cei care îşi vor putea plăti ratele în continuare vor avea mai puţini bani în buzunar pentru consum, un efect negativ care se va transmite, cu o intensitate mai mare sau mai mică, asupra creşterii economice.
Ce ar putea urma?
Efectul asupra băncilor poate merge de la scăderea profitului sau trecerea pe pierdere până la nevoia de recapitalizare sau, în cazuri extreme, falimentul. La testele de stres ale BNR din 2009, scenariul în care euro ar fi crescut până la circa 4,4 lei, iar economia s-ar fi contractat cu 4