Nu demondaţi calorifele din apartamente înainte de a întreba la CET dacă a fost sau nu golită reţeaua de apă! Electrocentrale Oradea a anunţat că va menţine peste vară pline reţelele de încălzire pentru a preveni apariţia coroziunii.
"Reţelele de termoficare nu suportă cicluri repetate de golire şi umplere. Pentru a rezista mai mult acestea trebuie să fie tot timpul pline cu apă. Altfel, intră aer în conductă, începe procesul de oxidare, se depune o pojghiţă de rugină, iar când vine apa cu presiune o spală, fapt care duce la apariţia fisurilor", spune inginerul Eustafie Ilisei, purtătorul de cuvânt al CET.
Conform reprezentantului Electrocentale, orădenii care doresc să îşi demonteze caloriferele pe timpul verii pentru a face intervenţii la reţea vor trebui să manifeste precauţie. "Sfatul nostru este să se informeze întâi la dispeceratul Electrocentrale dacă reţeua a fost golită de apă pentru că altfel se pot trezi cu surprize şi să îşi inunde apartamentul", a afirmat Ilisei.
Inginerul a afirmat că verificările făcute de orădeni, fără consultarea CET, sunt insuficinte. "Spre exemplu, dacă locuitorii de pe o scară de bloc doresc să îşi înlocuiască peste vară reţeaua interioară ar trebui să ceară informaţii în scris cu privire la acest lucru. S-ar putea foarte bine ca reţeua care alimentează blocul să fie golită pentru că angajaţii Electrocentrale lucrează pe reţea, dar după ce termină reparaţiile aceasta se umple la loc iar blocul ar putea fi inundat", a declarat purtătorul de cuvânt al CET.
Ilisei a mai spus că Electrocentrale nu îşi asumă nicio răspundere cu privire la pagubele provocate de eventualele inundaţii. Mai mult, în cazul în care vor avea loc pierderi de apă tratată din reţele, cantitatea irosită va fi facturată vinovaţilor.
Cei care doresc să iniţieze peste vară lucrări de reparaţii pot obţine informaţii despre starea reţelel