Fondul Proprietatea (FP), una dintre cele mai mari afaceri din România, cu active de 3,5 mld. euro, a raportat pierderi de 1,5 mil. lei (345.000 de euro) în primul trimestru faţă de un profit net de 14 mil. lei în aceeaşi perioadă a lui 2011.
Veniturile totale ale fondului au scăzut cu 60%, la 13,4 mil. lei, în condiţiile în care administratorul Franklin Templeton nu a vândut nicio acţiune din portofoliu în primele trei luni ale anului, dar nici nu a realizat achiziţii. Astfel, singurele venituri active au venit din dobânzile încasate, în valoare de 7 mil. lei (1,6 mil. euro), restul veniturilor provenind din reevaluarea în contabilitate a unor provizioane.
Veniturile din dobânzi obţinute nu acoperă nici măcar comisionul pe care Franklin Templeton l-a încasat în primul trimestru, care s-a ridicat la 8,75 mil. lei (2,01 mil. euro). FP i-a mai plătit şi Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) un comision de 3,9 mil. lei (900.000 de euro) şi 0,4 mil. lei Depozitarului Central.
Comisionul administratorului este legat de capitalizarea FP şi nu de profitul pe care fondul îl raportează, deoarece principalul obiectiv al administratorului este maximizarea preţului acţiunilor pe bursă şi reducerea discountului dintre preţul acţiunilor şi valoarea activului net pe acţiune (VUAN).
În primele două luni ale anului, preţul acţiunilor FP a crescut puternic în primele două luni ale anului, urcând peste 0,6 lei/acţiune, pe fondul achiziţiilor fondurilor străine şi a luptei pentru control în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). Ulterior, după ce americanii de la Elliott şi britanicii de la City of London şi-au demonstrat forţa în AGA obţinând aprobarea tuturor propunerilor lor şi numirea în Comitetul Reprezentanţilor a propriilor candidaţi, interesul pentru acţiunile FP s-a mai temperat.
Scăderea din ultima perioadă a bursei şi in