Leul nu se află sub un atac speculativ, iar cotaţia sa este influenţată de factori exclusiv externi, între care prudenţa maximă a investitorilor, a declarat miercuri Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, citat de Agerpres.
”În băncile din România, investitori străini au 8 miliarde de euro la această oră, îi ţin pentru a veni pe piaţa valutară când le convine, aceşti bani nu fug, stau acolo, dar investitorii nu ies cu ei pe piaţă. Piaţa nu este numai raţională, ci şi emoţională, cât sunt ei de mari, investitori au emoţii, şi atunci mai stau cu banii. Nu este niciun atac speculativ, nu este, dacă ar fi, ar trebui să vină aici cu bani mulţi, se face aşa: vii cu euro aici, schimbi mulţi lei sau invers. Acum este doar prudenţă, prudenţă maximă din partea investitorilor”, a explicat consilierul guvernatorului BNR.
Leul rezistă mai bine decât alte valute
Adrian Vasilescu a ținut să atragă atenția și asupra faptului că moneda românească nu este singura care se depreciază, ba chiar este printre cele care rezistă cel mai bine.
”Leul a dovedit rezistenţa cea mai bună în faţa acestor valuri, coroana cehă cedează, zlotul polonez cedează şi el, forintul unguresc cedează, sunt cedări în toată zona. Mai este un aspect. Leul românesc a avut anul trecut momente lungi de apreciere. Voi vă uitaţi şi spuneţi maxim istoric sau minim istoric. Nu este nici maxim istoric şi nici minim istoric, dacă comparăm ce este acum cu ce a fost anul trecut, nu trebuie calculată deprecierea nominală, ci deprecierea reală”, a afirmat el.