Stresul legat de bani ne poate afecta mai mult decât ne dăm seama, avertizează specialiştii. Câteva dintre efectele acestuia sunt afecţiuni ale stomacului, dar şi migrene sau depresii.
Mai ales în vremuri de criză, grijile legate de bugetul personal se accentuează. Numeroase studii au arătat că stresul şi afecţiunile cauzate de stres cresc proporţional cu problemele financiare.
Potrivit unui sondaj făcut de un site de specialitate, 7 din 10 respondenţi au declarat că sunt „foarte stresaţi" din cauza banilor şi doar 10% au susţinut că bugetul nu le face deloc probleme. Cifrele sunt îngrijorătoare mai ales că psihologii au arătat că între grijile pentru portofel şi depresie sau probleme cu somnul este o strânsă legătură.
„Soţul meu a rămas fără serviciu când a venit criza şi au fost făcute restructurări. Aveam ceva bani puşi deoparte şi nu ne-am făcut prea multe griji. Lucrurile s-au înrăutăţit însă când el a primit refuz după refuz la zecile de interviuri la care a fost. Ba era supracalificat, ba nu exista buget pentru noi angajaţi. Când economiile s-au terminat şi au început să se adune facturile, datoriile, au început şi problemele. Începusem să ne certăm din orice, mai ales că Mihai era din ce în ce mai tăcut şi mai închis în el. Nici nu mai dormea noaptea, devenise foarte obosit, deşi, practic, nu mergea la serviciu", a povestit Mirabela Morărescu (39 de ani), contabilă la o firmă din Capitală.
De la dureri de spate la probleme digestive
Din fericire, Mihai şi-a găsit un serviciu bun, e drept, după mai bine de 10 luni de căutări, aşa că problemele financiare ale familiei Morărescu sunt pe jumătate rezolvate. Totuşi, arată specialiştii, în unele cazuri, stresul poate avea consecinţe medicale mult mai grave.
Un studiu efectuat în SUA de AP şi AOL a arătat că persoanele care sunt stresate din cauza datoriilor sunt de două ori