În 2000, scoţianca s-a stabilit la Cluj, şi-a vîndut casa din Edinburgh şi a deschis un centru sportiv pentru persoanele cu dizabilităţi. Pentru Paralimpiada de la Londra 2012, se mîndreşte că "vom avea 10-11 participanţi şi vom obţine performanţe". Îi ajută pe sportivi cu bani din propriul buzunar.
În iarna lui '89, Sally Lamont nu ştia mai nimic despre România. Era şefa biroului "Schimburi şi donaţii" al Bibliotecii Universitare din Edinburgh (Scoţia) şi văzuse la televizor, ca mai toată lumea, imaginile de la Revoluţie: prăbuşirea dictaturii lui Ceauşescu, oameni împuşcaţi pe străzi, Biblioteca Universitară din Bucureşti în flăcări. "M-a impresionat toată această tragedie. M-am gîndit cum pot să ajut şi am început o campanie de strîngere de cărţi din toată Scoţia, pentru a le dona bibliotecilor din România", spune ea.
Femeia care nu ştie să spună "Nu!"
În '91, directoarea Bibliotecii Universitare de Medicină şi Farmacie din Cluj, Ioana Robu, i-a propus să vină în România să ajute la reconstrucţia instituţiei. Sally zîmbeşte: "Am spus «da», normal".
A ajuns la Cluj în '94. Imediat a fost rugată să dea, în paralel, şi lecţii de engleză unor tineri cu dizabilităţi. A spus iar "da". A mers însă mai departe: "M-am gîndit să fac ceva mai mult pentru acei tineri. Să-i ajut să facă sport. Am vîndut casa din Edinburgh şi, cu banii obţinuţi, am cumpărat două apartamente în Cluj. Le-am unit şi am înfiinţat Centrul Sportiv «Sally Lamont». Am început în 2000 cu şah, tenis de masă şi atletism".
În 2009, a fost aleasă preşedinta Comitetului Paralimpic Român. A stabilit o strategie, s-a ţinut de ea şi, astfel, în toamnă, la Paralimpiada de la Londra, România ar putea avea cea mai numeroasă delegaţie din istoria competiţiei: peste 10 sportivi.
"Oamenii cu dizabilităţi trebuie să treacă de multe obstacole pentru a putea face sport. Eu am iubit me