Comisia Europeană nu are în lucru un scenariu privind ieşirea Greciei din zona euro. Obiectivul urmărit de Comisie, prin toate eforturile depuse împreună cu autorităţile de la Atena, este menţinerea Greciei în zona euro, a spus ieri Olli Rehn, vicepreşedintele Comisiei Europene. Sursa: Reuters
"Grecia este si va ramane parte integranta a zonei euro", a mai spus Rehn.
Comisarul european Karel De Gucht a afirmat, într-un interviu publicat vineri dimineaţă de cotidianul belgian De Standaard, că executivul UE şi Banca Centrală Europeană lucrează la un scenariu de urgenţă pentru cazul în care Grecia va trebui să părăsească zona euro.
"În urmă cu un an şi jumătate ar fi putut exista pericolul unui efect de domino. Dar astăzi există, la Comisia Europeană şi la Banca Centrală Europeană, servicii care lucrează la scenarii de urgenţă pentru cazul Greciei", a spus De Gucht.
"Karel De Gucht este responsabil pentru comerţ. Eu sunt responsabil pentru afaceri economice şi monetare şi relaţia cu BCE. Nu lucrăm la un scenariu al ieşirii Greciei, ci lucrăm pe baza unui scenariu al rămânerii Greciei (în zona euro). Nu facem comentarii pe chestiuni speculative'', a spus Rehn, în replică.
Tensiusiunile politice au înrăutăţit starea statului elen în ultimele zile. Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus nivelul lichidităţilor acordate unor bănci elene, deoarece Grecia a oprit recapitalizarea sistemului său bancar.
Grecia a numit joi un guvern interimar format din 16 miniştri, în majoritatea lor înalţi funcţionari şi profesori universitari, a cărui misiune va fi pregătirea noilor alegeri anticipate de la 17 iunie, a anunţat noul prim-ministru, Panayotis Pikramenos. Ministrul desemnat al finanţelor, George Zanias, care a condus consiliul economic al ţării, a fost unul dintre principalii negociatori ai restructurării da