Foto: Thinkstock Obezitatea este o boală. Iar în 90% dintre cazuri este vorba despre obezitate de aport, cea care rezultă din dezechilibrul între caloriile ingerate şi cele consumate. Când organismul are prea multă energie provenită din calorii, aceasta se transformă în grăsime. Cu alte cuvinte, ajungem la obezitate când mâncăm mai mult decât consumăm.
Dar obezitatea nu reprezintă numai o problemă de comportament alimentar şi sedentarism, ci o patologie complexă, pentru că excesul de grăsime perturbă toate funcţiile organismului, a explicat doctor Raluca Parasca, medic primar anestezie terapie intensivă, cu ocazia unui simpozion dedicat Zilei Europene împotriva Obezităţii. Dr Parasca ne vorbeşte atât în calitate de medic anestezist, membru al echipei de chirurgie bariatrică din cadrul Reţelei de Sănătate Regina Maria, cât şi ca pacient care în urmă cu 9 luni a suferit o intervenţie chirurgicală pentru obezitate. "Am fost obeză, iar acum sunt normoponderală”, ne-a mărturisit doctorul Raluca Parasca. "Vă spun din propria experienţă, dar şi ca medic care tratează zilnic pacienţi cu obezitate că aceasta este o tulburare a întregului organism”, a adăugat ea. Organismul obezilor secretă hormoni care blochează senzaţia de saţietate. Aşa se explică de ce obezilor le este mereu foame ori au mai multe episoade de foame pe zi, care sunt mai intense şi mai greu de controlat. Obezii sunt dependenţi de mâncare, spune dr Parasca. Este acelaşi gen de adicţie pe care o au alcoolicii faţă de alcool.
De altfel, într-un raport recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii situează obezitatea printre primii 5 factori care cresc riscul de îmbolnăvire şi de mortalitate, alături de: alcoolism, sex neprotejat, igienă deficitară, subalimentaţie şi hipertensiune arterială. Obezitatea scade speranţa de viaţă, fiind responsabilă de apariţia unor boli precum: diabetul zaharat,