Moneda unică europeană a ajuns astăzi până la 1,2564 dolari, cea mai scăzută valoare de după iulie 2010, în condițiile în care ieșirea Greciei din zona euro pare din ce în ce mai probabilă, iar liderii europeni continuă să se contrazică atunci când vine vorba de soluțiile pentru ieșirea din criză.
Nu numai euro are de suferit, ci și monedele țărilor emergente. Între ele, și cele din Centrul și Estul Europei, care se depreciază atât față de euro cât și, mai ales, față de dolarul american. Cotația euro/leu a continuat să urce și după anunțarea cursului oficial, ajungând la un nou maxim interbancar, la 4,4686 lei pentru un euro. Zlotul polonez s-a depreciat chiar mai mult, cu 1% față de moneda unică europeană, apropiindu-se de cotația de 4,4.
Aversiunea față de risc a investitorilor internaționali a afectat și alte piețe decât pe cea valutară. Aurul, cuprul și petrolul au fost și ele lovite de noul val de scăderi. Deși până acum era considerat un instrument de refugiu, aurul a scăzut până aproape de 1.500 dolari pe uncie, după ce anul trecut atinsese un maxim istoric de peste 1.900 de dolari pe uncie.
Acțiunile au fost de asemenea afectate, pierzând în multe cazuri toată creșterea pe care o acumulaseră în primele luni ale acestui an.