Fără uninominalul pur, Victor Ponta şi Crin Antonescu ar fi fost nesiguri în privinţa obţinerii majorităţii. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Prin legea "uninominalului pur", aprobată ieri de noua majoritate parlamentară formată din PSD, PNL UNPR şi grupul minorităţilor naţionale, USL şi-a asigurat condiţiile pentru a obţine controlul absolut asupra mandatelor de parlamentari rezultate la alegerile din toamnă.
"Conform simulărilor noastre (ale USL – n.r.), chiar şi cu 45% din voturi, putem lua 60-65% din mandate", ne-a dezvăluit un lider PSD din culisele socotelilor făcute de iniţiatorii legii, Victor Ponta şi Crin Antonescu.
Cu 280-302 mandate, PSD şi PNL ar deţine majoritatea absolută în viitorul Parlament. Tot aşa este posibil ca un partid precum cel condus de Dan Diaconescu să obţină 10-15% din voturi, dar să nu obţină niciun mandat, sau, cel mult unul, al liderului său.
De ce? Pentru că noua lege electorală nu mai conţine principiul reprezentării proporţionale. Cu alte cuvinte, un partid să obţină un număr de mandate proporţional cu voturile înregistrate.
Pe cine avantajează
Prin legea uninominalului pur, în Parlament va intra primul clasat dintre candidaţii din fiecare colegiu electoral. Pentru accederea unui partid sau a candidatului unui partid în Legislativ nu va mai conta obţinerea unui număr minim de voturi la nivelul ţării. Pragul electoral de 5% a fost eliminat. Va conta doar numărul de voturi obţinut de fiecare candidat în parte. Astfel, va lua mandatul candidatul cu cele mai multe voturi– fie că e un independent, sau susţinut de un partid.
Dincolo de notorietatea şi popularitatea candidaţilor, va conta şi forţa partidului care îl susţine. Cu alte cuvinte, votul politic. Iar votul politic arată că USL are în jur de 50% la nivelul ţării.
Conform simulărilor PSD şi PNL,