Creditele imobiliare sau imobiliare sau ratele la dezvoltator au rămas principalele variante prin care românii mai încearcă să își achiziționeze o locuință într-un ansamblu rezidențial nou, potrivit unei analize realizate de portalul Proiecte.biz.
Doar un sfert dintre clienții complexurilor rezidențiale dispun de lichidități suficiente pentru a achita pe loc un apartament, conform datelor obținute de portalul Proiecte.biz, în comparație cu anul 2009, când proporția celor care dețineau sumele necesare se ridica la 40%.
Creditul imobiliar rămâne principala formă de plată la care apelează cei mai mulți dintre clienții ansamblurilor rezidențiale. 59% dintre aceștia se înscriu în această categorie, fiind urmați de cei care achiziționează o astfel de locuință dispunând cash de întreaga sumă necesară (aproape 29% din total). Varianta ratelor la dezvoltator este agreată de aproximativ 12% dintre clienți, putând fi considerată o alternativă de plată eșalonată pentru creditele imobiliare acordate de bănci.
Comparând această situație cu datele studiului "Achiziția de proprietăți imobiliare", derulat în octombrie 2009 de Proiecte.biz, în parteneriat cu DaedalusMillwardBrown, observăm că principala modificare s-a produs în rândul celor care dispuneau de lichidități pentru a cumpăra pe loc un apartament într-un ansamblu rezidențial nou. Proporția acestora a scăzut de la 40% la aproximativ 29%.
În ceea ce privește avansul disponibil, la momentul actual, 78% dintre clienții care apelează la un credit sau la varianta ratelor de dezvoltator dețin sub 10.000 euro, conform datelor Proiecte.biz. Aceștia sunt reprezentați în cea mai mare parte de clienții programului "Prima Casă", la care avansul solicitat este de doar 3.000 euro, sau de clienții unor produse de creditare relativ similare. 9% dintre cei care își caută casă într-un ansamblu rezidențial nou dețin într