Modificarea Codului fiscal ar putea doborî o piaţă de capital şi aşa slabă. Sursa: AGERPRES
Proiectul de modificare a Codului fiscal, aflat în dezbatere publică de luni, pare să aibă mai mult efecte negative pentru Bursa de Valori, fiecare tranzacţie închisă în câştig urmând să fie taxată cu un impozit anticipat de 16%. În contraparte, investitorii nu vor mai fi nevoiţi să meargă de cinci ori pe an la Fisc pentru a depune declaraţii de venit.
Cum sunt afectaţi investitorii
La nivel declarativ, este vizată simplificarea declarării şi plăţii impozitului pe câştiguri din transferul titlurilor de valoare, lucru cerut de FMI şi inclus în acordul semnat de România. În prezent, fiecare investitor trebuie să facă raportări trimestriale cu profitul şi pierderea din tranzacţii şi să plătească impozitul aferent. În practică, dacă se dorea aşa ceva, era de ajuns ca acestea să fie eliminate pur şi simplu.
Impozitul final este calculat la câştigurile anuale obţinute, în cazul în care se obţine profit în anul respectiv, numai că declaraţia fiscală pentru întregul an se depune de-abia în anul următor.
Prin metoda propusă, statul ar încasa anticipat de la fiecare contribuabil mai mulţi bani decât ar încasa în urma regularizării, pentru că ar impozita doar suma profiturilor, fără să ia în calcul pierderile din tranzacţionare. Mai concret, s-ar împrumuta fără dobândă de la "chiaburii" care au bani de tranzacţionat la Bursă, ar plăti pensii şi salarii şi ar returna banii peste un an sau doi, fără dobândă.
Calculul pare genial, însă el ar putea fi contrazis de realitate. Plata a 16% din profit pe loc îi va ruina pe cei care fac tranzacţii mai des, împuţinându-le constant capitalul disponibil pentru cumpărări de acţiuni. Nu trebuie omis faptul că de obicei profitul se capitalizează, adică este folosit pentru noi tranzacţii