Statele membre ale Uniunii Europene şi-au exprimat în noaptea de miercuri spre joi dorinţa ca Grecia să rămână în zona euro atât timp cât îşi respectă angajamentele asumate în cadrul planului de ajutor convenit cu creditorii internaţionali.
"Vrem ca Grecia să rămână în zona euro atât timp cât îşi respectă angajamentele. Suntem pe deplin conştienţi de eforturile semnificative depuse deja de cetăţenii greci", se arată în declaraţia dineului informal al şefilor de stat şi de guvern, reuniţi miercuri seară la Bruxelles.
"Zona euro a dat dovadă de o solidaritate considerabilă, eliberând deja împreună cu FMI aproape 150 de miliarde de euro pentru sprijinirea Greciei începând din 2010", reamintesc liderii din UE.
Ei precizează totodată că se vor asigura că "fondurile structurale şi instrumentele europene sunt mobilizate pentru a pune Grecia pe drumul spre creştere şi creare de locuri de muncă", infomează Agerpres.
"Continuarea reformelor vitale pentru restabilirea sustenabilităţii datoriei, stimularea investiţiilor private şi întărirea instituţiilor (Greciei) reprezintă cea mai bună garanţie pentru un viitor mai prosper în zona euro", precizează şefii de stat şi de guvern, care îşi exprimă totodată dorinţa ca, după alegerile parlamentare din iunie, noul guvern grec "va face această alegere".
Liderii din UE s-au reunit miercuri seară la Bruxelles în cadrul unui dineu informal pentru a discuta despre relansarea creşterii economice, dar şi despre situaţia din Grecia, întâlnirea prelungindu-se până după miezul nopţii.
Potrivit Reuters, oficiali ai zonei euro le-au cerut statelor membre ale uniunii monetare să pregătească planuri de urgenţă în cazul în care Grecia decide să renunţe la euro, o eventualitate despre care banca centrală a Germaniei a spus că ar fi "controlabilă".
Ministerul elen de Finanţe a negat că ar exista un astfel de ac