Deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană au votat vineri legea privind asigurarea egalităţii, pe fondul protestelor din faţa clădirii Palatului Republicii. Comuniştii au revenit la Parlament, dar nu pentru a vota această lege, ci pentru a critica noul document, care ar oferi mai multe drepturi minorităţilor sexuale.
Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Deputatul Partidului Liberal, Corina Fusu, susţine că legea privind asigurarea egalităţii şanselor şi Reforma Centrului Anticorupţie, adoptate vineri de Parlament, sunt ultimele două legi restante pentru ca cetăţenii moldoveni să circule liber în Uniunea Europeană. "Am făcut acest lucru asumat, libera circulaţie este un drept pentru cetăţenii noştri. Ne-am gândit la moldovenii plecaţi peste hotare, vor putea circula liber, se vor întoarce acasă. La 26 iunie, oficialii europeni ne vor oferi permisiunea să realizăm cea de-a două etapă privind liberalizarea regimului de vize", a declarat Fusu.
Precizăm că 25 mai a fost un termen stabilit de europeni, pentru ca Republica Moldova să aprobe cele două documente.
În timp ce deputaţii aprobau legea asigurării egalităţii, un grup de preoţi, enoriaşi, reprezentanţi ai partidelor extraparlametare protestau faţă de decizia aleşilor poporului, scandând "Ruşine să vă fie!", "Trădători!".
Proiectul legii pentru prevenirea şi combaterea discriminării a fost aprobat de Guvern în februarie 2011, dar ulterior a fost retras din Parlament, după mai multe proteste ale clericilor şi ale unor asociaţii ortodoxe. Ceva mai târziu, legea a fost redenumită, iar sintagma "orientare sexuală" se regăseşte doar în articolul 7, care prevede nediscriminarea persoanelor la locul de muncă.
Legea privind asigurarea egalităţii interzice discriminarea persoanelor care sunt de orientare homosexuală, la fel cum interzice discriminarea pe multe alte criterii