Infecţiile care apar după muşcătura unei feline pot fi extrem de grave. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Primăvara pisicile o iau razna. E perioada de împerechere, iar comportamentul lor se schimbă. Casa devine teritoriul lor şi nu se sfiesc să îşi atace stăpânii. Şi în restul timpului pot apărea probleme din pricina felinelor: simplele zgârieturi pot cauza infecţii grave, iar din cauza fecalelor oamenii pot face toxoplasmoză, o boală responsabilă de infertilitate şi afecţiuni neurologice.
Muşcăturile de pisică sunt periculoase pentru că pot duce mai repede la complicaţii din cauza dinţilor extrem de ascuţiţi ai felinelor. "Forma colţilor le permite să pătrundă adânc în piele, iar astfel bacteriile din gura pisicilor ajung în contact direct cu ţesutul moale", explică medicul veterinar Laura Trandafir, de la Clinica Lamy Vet, din Bucureşti.
Specialiştii atrag atenţia că nu numai muşcătura este o sursă de îmbolnăvire. "Şi o zgârietură de pisică este suficientă să transmită turbare", subliniază medicul Sorin Petrea, de la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş". De cele mai multe ori, rănile par superficiale, însă odată pătrunse în corp bacteriile conţinute de saliva animală pot provoca mari neplăceri. Este şi cazul Valentinei care, peste noapte, s-a trezit că degetul arătător îşi triplase volumul. "M-am jucat cu pisica mea, care mai iese şi afară, şi de la o zgârietură foarte mică mi s-a umflat degetul. O vecină m-a învăţat să pun ceapă, dar mi s-a infectat şi mai rău", îşi aminteşte tânăra, care în cele din urmă a mers la spital pentru tratament. Medicii au facut o incizie pentru a scoate puroiul şi a durat mai bine de o lună până când şi-a putut folosi din nou mâna. Uneori însă, bacteriile ajung la articulaţii, iar leziunile pot fi permanente. Numai în luna aprilie, la Institutul "Matei Balş" din 260 de pacienţi care au venit la Centrul