Orădeanul este şofer cu obiceiuri de pieton. Circa 2.800 din cele 3.500 de dosare de executare silită deschise de Administraţia Imobiliară Oradea au ca obiect recuperarea unor debite rezultate din amenzi neplătite de parcare neregulamentară.
"În majoritatea cazurilor e vorba de şoferi care au de plătit două sau chiar mai multe amenzi", spune Cristian Beltechi, directorul AIO.
Maşina, bat-o vina...
Ar trebui să fie un mizilic. Dar nu e. Evidenţele AIO arată că din totalul de 3.500 de dosare de executare silită întocmite de funcţionari, nu mai puţin de 2.800 sunt pentru încasarea unor amenzi de parcare. 2.500 de dosare au fost deschise unor persoane fizice pentru recuperarea a 463.000 lei, diferenţa până la totalul 707.500 lei reprezentând-o amenzile neachitate de persoanele juridice.
"Mulţi neglijează plata amenzii. Omul găseşte înştiinţarea sub ştergătorul de parbriz, o aruncă sau uită de ea şi vine să o plătească numai când se trezeşte cu conturile blocate", spune Cristian Beltechi (foto).
Vrei, nu vrei, plăteşti!
Culmea, 80% dintre contravenienţi sunt recidivişti. "Am avut cazuri în care am blocat conturile unui şofer pentru 10 amenzi neplătite, şi-a stins datoria, iar acum a adunat alte 10", spune Alina Mudura (foto), şefa Biroului Administrare Venituri Executare Silită. Recordul în materie l-a atins însă un bătrânel din Bratca. Nevinovat! "Nenea, care abia umbla în botă, avea 20 de amenzi neachitate pentru un Mercedes despre care spune că e la nepoţi". Cap la cap, pensionarul are de plătit peste 800 lei...
Spre deosebire de amenzile de circulaţie, unde agentul sancţionează persoana de la volan, taxa pentru parcarea neregulamentară e datorată de proprietarul autovehiculului. În cazul în care acesta nu achită cei 40 de lei în 15 zile, AIO îl înştiinţează printr-o scrisoare recomandată asupra debitului.
Dacă scrisoarea