Oferta publică iniţială a Facebook, marcată de erori tehnice la debutul pe piaţă al acţiunilor şi scăderea ulterioară de 16% a cotaţiei, va determina mulţi investitori să se retragă de pe bursă, în care şi aşa nu mai au încredere după criza financiară din 2008-2009, potrivit Bloomberg.
"Este în mod clar cel mai recent dintr-o serie de evenimente care au afectat încrederea investitorilor în piaţă. Percepţia este că Wall Street a manipulat oferta publică astfel încât aranjorii operaţiunii şi şefii Facebook să aibă de câştigat, în timp ce investitorii mici au rămas cu punga goală", a declarat Andrew Stotmann, avocat din Chicago care reprezintă investitori de retail.
Investitorii individuali care au dorit să cumpere acţiuni Facebook au fost defavorizaţi de problemele de efectuare a plasamentelor în prima zi de tranzacţionare, de declinul ulterior al cotaţiilor şi de întrebările dacă aranjorii şi compania au dezvăluit selectiv informaţii confidenţiale.
"Dacă sunt o mulţime de oameni nemulţumiţi îşi vor exprima supărarea diferit. Una dintre forme ar fi cu picioarele", a declarat Steve Sosnick, analist în domeniul managementului riscului la firma Timber Hill.
Acţiunile Facebook au avut în primele cinci zile de tranzacţionare cele mai slabe rezultate în rândul ofertelor publice iniţiale care au avut loc în ultimul deceniu. Declinul de 13% consemnat până pe 24 mai l-a depăşit pe cel de 10% al acţiunilor MF Global Holdings pe parcursul a cinci şedinţe bursiere. Visa a realizat în schimb cea mai bună evoluţie într-un astfel de interval, cu un avans de 45% al titlurilor.
Eşecul Facebook a erodat speranţele că debutul său la bursă va revigora interesul investitorilor individuali pentru plasamente în acţiuni.
"Deocamdată, se pare că s-a pierdut oportunitatea unui interes sustenabil al investitorilor de retail în acţiuni. Problemele tehnice şi dec