Sucurile colorate, bomboanele şi deserturile cu gelatină pot conţine extracte din insecte, din piele de porc sau creastă de cocoş. Sursa: CODRIN PRISECARU
Glazura prăjiturilor, jeleul, umplutura bomboanelor sau aromele folosite la fabricarea ţigărilor pot conţine substanţe la care consumatorii nici nu se aşteaptă.
Producătorii au reuşit să transforme cele mai scârboase ingrediente în detalii apetisante. Etichetele nu sunt nici ele de mare ajutor, denumirile fiind generice.
1 Piele de porc la desert
Substanţa care face jeleul apetisant şi care se regăseşte în majoritatea produselor cu gelatină este, de fapt, un produs derivat din colagen, proteină extrasă din pielea animală.
Gelatina folosită pentru deserturi conţine, în mare parte, piele de porc, spune medicul specialist Andrew Milkowsi, de la Universitatea din Wisconsin.
"Acidul hialuronic, folosit în anumite produse cosmetice se extrage din creastă de cocoş", explică specialistul în nutriţie Luiza Pîrvu.
Acelaşi tip de gelatină este folosită şi ca agent de îngroşare în iaurturi şi smântână. "De cele mai multe ori, pe ambalaj scrie doar agent de îngroşare, nimic concret", mai spune nutriţionistul.
Ce înseamnă de fapt "aromă naturală"
2 Crenvurşti cu cartilaje şi zgârciuri
Crenvurştii, parizerul şi cârnaţii polonezi sunt făcuţi din carne dezosată mecanic. Bucăţi de cartilaje, grăsimi, zgârciuri şi tendoane sunt amestecate până când nu se mai pot identifica.
"Pasta de crenvurşti şi mezelurile sunt dintre cele mai bogate în aditivi. Calitatea lor e scăzută şi beneficiile nutriţionale sunt îndoielnice. Nu le recomandăm copiilor sau persoanelor cu probeme de sănătate", explică medicul nutriţionist, Eduard Adamescu.
3 Dulciuri cu secreţii de insecte
Iubitorii de dulciuri ar