BBC News este criticat, după ce, accidental, a postat o fotografie din 2003, făcută în Irak, pentru a ilustra pe site-ul său măcelul din oraşul sirian Hula, unde forţe proguvernamentale au ucis peste 100 de persoane, inclusiv 30 de copii. Sursa: REUTERS
The Daily Telegraph l-a indentificat pe autorul fotografiei. Acesta este un profesionist, Marco di Lauro, de la agenţia Getty Images. În 2003, Lauro a fotografiat corpurile neînsufleţite ale mai multor irakieni descoperiţi la sud de Bagdad. Di Lauro a spus că a fost surprins că un serviciu atât de important de informare ca BBC nu-şi verifică sursele şi este gata să publice fotografii indiferent de cine le-a facut: un fotograf profesionist, un activist sau un jurnalist civil.
Toate acestea sugerează o propagandă făcută în mod deliberat, a mai spus el, indicând că nu este profesionist să ilustrezi un măcel cu imagini de la un altul, chiar dacă în fond este vorba de una şi aceeaşi tragedie: curmarea unor vieţi nevinovate.
Ştirea intitulată ”Măcelul de la Hula condamnat, nemulţumire în creştere în rândul populaţiei” a fost publicat pe site-ul BBC la 27 mai. În fotografia care ilustrează acest material de presă, un băieţel sare printre mai multe cadavre, împachetate în saci albi.
Este adevărat că redacţia a indicat că fotografia a fost realizată la Hula de un militant pentru drepturile omului anonim şi că autenticitatea ei nu poate fi confirmată.
BBC, care a eliminat deja fotografia de pe site, a explicat că această imagine a fost răspândită în reţelele sociale în primele ore după atacul de la Hula, iar editorii său au menţionat faptul că fotografia provine de la un autor anonim.