Trupe de comando americane si sud-coreene au fost parasutate in Coreea de Nord pentru a monitoriza instalatiile militare subterane, a dezvaluit un comandant american al fortelor speciale in Coreea, ale carui observatii au fost raportate in mass-media americane, informeaza AFP.
"Dupa 50 de ani, inca nu stim mare lucru despre capacitatile si amploarea acestor instalatii subterane nord-coreene. Mijloacele noastre electronice de recunoastere si de supraveghere nu sunt atat de eficiente pe cat ne-am dori si trebuie sa trimitem oameni in subteran", a afirmat generalul Neil Tolley, in cadrul unei conferinte pe tema fortelor speciale, in Florida.
"Asadar, am trimis soldati sud-coreeni si americani in Coreea de Nord in misiuni speciale de recunoastere", a adaugat generalul Neil Tolley, motivand ca instalatiile nu pot fi detectate de satelitii-spion.
Generalul american a explicat ca trupele de comando au fost parasutate pe teritoriul Coreei de Nord purtand minimul de echipament, pentru a evita sa fie reperate.
Regimul de la Phenian a construit mii de tuneluri de la sfarsitul razboiului coreean din 1953. Cel putin patru dintre ele au fost sapate in zonele demilitarizate, marcand granita cu Coreea de Sud. Printre instalatiile militare identificate se numara 20 de aerodromuri aflate partial in subteran si mii de posturi de artilerie.
In luna februarie, agentia sud-coreeana Yonhap indica constructia a cel putin doua noi tuneluri intr-un poligon de teste nucleare din Coreea de Nord, ceea ce ar fi putut sugera pregatirea unui nou test nuclear. Trupe de comando americane si sud-coreene au fost parasutate in Coreea de Nord pentru a monitoriza instalatiile militare subterane, a dezvaluit un comandant american al fortelor speciale in Coreea, ale carui observatii au fost raportate in mass-media americane, informeaza AFP.