Situația Spaniei pare să se înrăutățească pe zi ce trece, ultima lovitură fiind dată de demisia guvernatorului Băncii Centrale, Miguel Angel Fernandez Ordonez. Sursa: Reuters
Oficialul spaniol a demisionat cu o lună înainte de încheierea mandatului la conducerea Băncii Centrale, din cauza criticilor virulente care i-au fost aduse în ultimele zile. Ordonez a fost acuzat că nu ar fi acordat suficientă atenție supravegherii băncilor, și din cauza sa Bankia ar fi ajuns să aibă nevoie în prezent de circa 19 miliarde de euro.
Ordonez a fost criticat atât de reprezentanți ai Partidului Popular, aflat la guvernare, cât și de membri ai opoziției și chiar de inspectori ai Băncii Spaniei, pe care o conducea. Potrivit Bloomberg, aceștia ar fi trimis pe 16 mai o scrisoare către primul ministru Mariano Rajoy, în care cereau demisia Guvernatorului.
Miguel Ordonez a refuzat să răspundă întrebărilor de la audierea sa în Senat, după ce i-a fost refuzată cererea de a apărea în fața plenului, partidul de guvernământ, majoritar în Parlament, votând ca el să apară în fața unei comisii într-o ședință cu ușile închise.
Bâlbâieli între Madrid și BCE
Între timp, scandalul din jurul naționalizării Bankia ia amploare. Pe 28 mai, un oficial din Ministerul Economiei de la Madrid afirma că se ia în calcul folosirea unei emisiuni de titluri de stat pentru a recapitaliza banca, în locul numerarului, ceea ce ar fi putut implica și Banca Centrală Europeană (BCE).
Financial Times a publicat ulterior un articol din care reieșea că BCE ar fi respins un asemenea plan, însă astăzi instituția a publicat un comunicat de clarificare a situației. Astfel, Spania nu ar fi informat BCE despre modul în care intenționează să salveze banca, și prin urmare nu putea fi vorba despre un refuz.
Tot astăzi, ministrul Economiei Luis de Guindos a afirma