Măsurile luate de guvernaţi în ceea ce priveşte fiscalitatea din România, mai degrabă pun piedici firmelor româneşti decât să le ajute să iasă din criză, este concluzia la care au ajuns invitatele de la evenimentul Forbes Women Club, organizat de „Forbes România", revistă editată de Adevărul Holding.
Femeile de afaceri au subliniat faptul că fiscalitate din România bagă beţe în roate antreprenorilor care vor să realizeze ceva. „În ceea ce priveşte legile, acestea sunt neclare şi complicate", a declarat Angela Roşca, managing partner în cadrul companiei Taxhouse. Ea a spune că de multe ori s-a întâlnit cu diverse guverne, dar nu s-a luat nicio măsură. „Acele întâlniri aveau loc doar pentru imagine, să spună că a consultat şi mediul privat", a completat Angela Roşca.
O altă problemă pe care a semnalat-o Aneta Bogdan, managing partner în cadrul firmei Brandient, a fost faptul că simte că alte state o respectă mai mult decât propria ţară. „Statul Singapore mă respectă mult mai mult decât o face statul românesc. Spre exemplu când am făcut o solicitare unui oficial din Singapore el mi-a răspuns în două ore. În cât timp mi-ar răspunde un reprezentant al unui minister din România?", a explicat Aneta Bogdan. Oficialul Brandient a mai spus că statul ar trebui să se dea la o parte din calea antreprenorilor români, astfel încât să aibă loc să se dezvolte.
Întoarcerea la lucrurile de bază
În ceea ce priveşte atitutidinea companiilor faţă de criză, femeile de afaceri consideră că firmele ar trebuie să se întoarcă la lucrurile de bază. „Marile companii s-au obişnuit să vină clienţii la ele. Dar acum trebuie să meargă în piaţă, să vadă condiţiile de acum, să caute din nou clienţi ", a afirmat Madeline Alexander, partener audit în cadrul firmei Deloitte.
"Pe de altă parte firmele mici şi medii nu au fost atât de destabilizate de criză precum au fost compa