Spania a primit o lovitură dublă, ieri, după ce informațiile publicate de banca centrală a Spaniei au dezvăluit că ieșirile de capital pe primul trimestru din 2012 au totalizat 97 de miliarde de euro, sumă echivalentă a aproape 10% din GDP, iar liderul Băncii Centrale Europene a criticat aspru naționalizarea Bankia, a treia bancă spaniolă.
Informațiile cu privire la fuga capitalului pe fondul creșterii îngrijorărilor cu privire la capacitatea Spaniei de a gestiona cele două crize paralele, economică și financiară, care au împins costurile de finanțare ale guvernului la maximul atins în timpul erei euro, pare să confirme estimările economiștilor, după care investitorii străini vindeau activele spaniole deținute, în timp ce băncile spaniole își creșteau deținerile de obligațiuni suverane, ajutate și de împrumuturile ieftine pe trei ani acordate de BCE, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Costuri imense
Mario Draghi a acuzat, totodată, felul în care guvernul de la Madrid a gestionat problemele Bankia, a treia instituție de creditare a țării din punct de vedere al activelor deținute. Draghi a declarat că instituțiile de supraveghere naționale au subestimat în mod repetat cât de mult va costa salvarea acestei bănci.
„Avem o primă evaluare, urmată de o a doua, a treia, a patra”, a declarat Draghi. „Aceasta este cea mai proastă modalitate posibilă. Toată lumea face ce trebuie, dar costurile sunt imense”, a declarat Draghi, citat de „Financial Times”.
Săptămâna trecută, Spania a anunțat că va injecta o sumă adițională de 19 miliarde de euro în Bankia. Cel mai mare caz de naționalizare bancară din istoria Spaniei va duce suma banilor publici folosiți în sprijinul instituției de creditare la 23,5 miliarde de euro. În februarie, guvernul declarase că nu va mai fi nevoie de sprijinirea băncilor spaniole folosind bani publici.