Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că, în ultimele săptămâni, opoziţia explicită în privinţa Schengen s-a atenuat şi că există mai multă disponibilitate a diferitelor ţări europene de a observa dezvoltările pozitive care au loc în România în ceea ce priveşte aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Sursa: www.mae.ro
Întrebat despre şansele ca România să se alăture spaţiului fără frontiere interne anul acesta, Marga a subliniat că deocamdată "trendul" este pozitiv. "În ultimele săptămâni, opoziţia explicită s-a atenuat. În ultimele săptămâni, există mai multă disponibilitate a diferitelor ţări europene de a observa dezvoltările pozitive care au loc în România în ceea ce priveşte aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a declarat ministrul.
"Sunt fapte care s-au întregistrat în România, de pildă şi în domeniul luptei împotriva corupţiei, în domeniul limitării şi combaterii marii corupţii, al transparenţei justiţiei. Sunt fapte pozitive care s-au întrunit. Pot să vă spun că raportul care vine în iulie promite să fie mai pozitiv. Noi sperăm să fie suficient de pozitiv încât să ne îndreptăm spre o decizie în septembrie la aşa-numitul JAI mai favorabilă. Deocamdată trendul este pozitiv. Să sperăm că-l vom menţine şi facem toate eforturile să-l menţinem, astfel încât în decembrie să facem un pas major în acest domeniu. Schengen are implicaţii umanitare, dar şi în încurajarea investitorilor. Ambele implicaţii ne interesează foarte mult", a adăugat şeful diplomaţiei româneşti.
Olanda, care a blocat până acum accesul României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, a declarat în repetate rânduri că raportul MCV din iulie este decisiv pentru poziţia pe care o va avea administraţia de la Haga la reuniunea JAI din septembrie.