Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, spune ca, saptamana viitoare, se va discuta in Guvern propunerea ca examenul de Bacalaureat din 2013 sa se modifice, iar absolventii sa sustina probele diferentiat, in functie de profil.
Desi Legea Educatiei mentioneaza ca Bac-ul diferentiat se aplica generatiei de elevi care intra in clasa a IX-a in anul scolar 2012 - 2013, deci examenul diferentiat sa fie sustinut in 2016, Pop spune ca a gasit solutia pentru ca testarile sa se modifice de anul viitor.
"Actualul tip de Bacalaureat se va face cu elevii care intra in clasa a IX-a. Daca schimbam a IX-a cu a XII-a, nu modificam mare lucru", a declarat ministrul, la Romania Tv.
Totusi, Legea prevede ca fiecare scolar are dreptul sa stie, de la inceputul ciclului, ce examene are de sustinut si cum se va finaliza ciclul de invatamnt in care a intrat.
Daca regulamentul se va modifica si Bac-ul se va sustine diferentiat, pe profil si filiera, singura proba comuna va fi cea de Limba si Literatura Romana, a explicat seful de la MECTS.
In opinia acestuia, aceasta proba pune cele mai mici probleme elevilor. "La Limba si Literatura Romana nu au fost probleme majore, nu s-a prea cazut", a mentionat Pop, desi in 2011, anul in care s-au inregistrat cele mai proaste rezultate la Bac, cei mai multi elevi au picat tocmai la proba scrisa de Limba si Literatura Romana.
Pop a mai sustinut ca timpul dedicat acestor schimbari este suficient, iar cu ajutorul unor dezbateri eficiente rezultatele nu vor mai fi dezastruoase, cum s-a intamplat in ultimii ani. "Structura este foarte clara si foarte aplicata pe elevi. (...) Vom avea dezbateri cu elevii care sunt acum in clasa a XI-a", a completat Pop.
"Daca tot am de aplicat o lege a Educatiei peste trei ani de zile, de ce sa astept trei ani? Mi-as dori o Lege a Educatie