Dacă până nu demult oamenii cu bani ai planetei plăteau comisioane generoase pentru a-și putea depozita economiile în băncile elvețiene, de curând în locul băncilor au ajuns unele dintre statele Europei.
În mod normal, Guvernele plătesc dobânzi pentru a se împrumuta de pe piețele financiare, la fel cum face de altfel orice firmă sau persoană fizică. De la sfârșitul anului trecut, a început să prindă teren o nouă variantă, valabilă pentru țări cu economii puternice. Băncile, fondurile de investiții și afaceriștii cu mulți bani nu mai împrumută aceste state pentru a primi dobândă, ci își depun banii acolo doar pentru a-i ține în siguranță, și sunt dispuși să și plătească pentru asta.
Deși părea absurd în urmă cu câțiva ani, pe parcursul lui 2011 randamentele obligațiunilor de stat emise de mai multe țări au devenit negative. Mai exact, prețul la care pot fi cumpărate depășește suma pe care urmează să o primească investitorii la scadență.
Germania, SUA și Elveția, cele mai clare exemple
Germania este cel mai vizibil exemplu, scos în față ca un succes al politicilor de austeritate în fața ”dezmățului” din țările sudice sau estice ale Europei. Randamentele titlurilor de stat nemțești a ajuns mai jos de zero din decembrie 2011, dar de-abia în ianuarie 2012 Guvernul de la Berlin chiar s-a împrumutat de pe piețele financiare cu dobândă negativă. La început a fost vorba de obligațiuni pe termen scurt (3 sau 6 luni), însă acum chiar și împrumuturile pe 2 ani au ajuns în aceeași situație.
Pe lângă Germania mai există însă și alte exemple. În Statele Unite fenomenul a început chiar mai devreme, în 2010 fiind emise obligațiuni pe 5 ani cu randament negativ. Atunci a fost însă vorba de obligațiuni indexate cu rata inflației, care puteau aduce profit în afara dobânzii clasice.
Elveția este un alt exemplu de țară văzu