Examenul de bacalaureat se schimbă din nou. Ministerul Educaţiei vrea să introducă probe diferenţiate, în funcţie de profil. Măsura e văzută cu ochi buni de elevi, dar mai ales de mafia fabricilor de diplome Sursa: LIBERTATEA
Nici nu a început sesiunea examenului de bacalaureat din acest an, că şefii de la Educaţie se gândesc deja să-l schimbe din temelii. Anunţul a fost făcut de însuşi ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, care, la propunerea federaţiilor sindicale din învăţământ, şi-a exprimat susţinerea faţă de introducerea Bac-ului diferenţiat, începând cu 2013. Măsura, cuprinsă deja în Legea Educaţiei, era programată să să intre în vigoare abia în 2016. Atunci ar fi absolvit liceul elevii care intră, anul acesta, în clasa a IX-a. Sindicaliştii însă, profitând de schimbarea guvernului, cer accelerarea acestui demers.
Elevii, cobaii fabricilor de diplome
"Vrem examen pe măsura profilului, nu la materii inutile. Nu putem aştepta până în 2016", explică Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Mai exact, deşi ideea Bac-ului diferenţiat are la bază reforma Educaţiei, decalarea termenului stabilit pentru examen ar putea avea un efect de bumerang asupra sistemului.
O primă consecinţă va fi destabilizarea actualilor elevi de clasa a XI-a. "Elevii nu sunt pregătiţi. Trebuie să se înceapă cu următoarea clasă de a X-a, altfel mai rău fac", e de părere Eugen Palade, expert în educaţie. Părinţii salută ideea ministrului, însă atrag atenţia că, la Bac diferenţiat, e nevoie şi de admitere diferenţiată în facultăţi.
"Vrem programe şcolare şi reguli de admitere noi", e solicitarea Mihaelei Gună, preşedintele Asociaţiei Părinţilor Elevilor. Îngrijorător este faptul că la baza intenţiei de a modifica bacalaureatul cât mai repede stau interesele unor universităţi.
@N_P