Criza din Siria si primavara araba demonstreaza ca intreaga lume se confrunta cu un nou tip de conflicte armate, fapt ce ridica intrebari asupra eficientei agentiilor internationale, inclusiv a ONU, avertizeaza raportul anual al Sipri, Institutul International de Cercetare pentru pace din Stockholm.
Potrivit documentului, cheltuielile anuale pentru armament se ridica la aproximativ 1.738 miliarde de dolari (1.398 miliarde de euro), acestea cunoscand in 2011 cea mai slaba crestere anuala (plus 0,3 la suta), care se explica in mare parte prin criza economica. Acestea reprezinta 2,5 la suta din PIB-ul mondial sau 249 de dolari (199,4 euro) de persoana.
"Este inca prea devreme pentru a spune daca aceasta inseamna ca cheltuielile cu armamentul s-au stabilizat in sfarsit", subliniaza Sipri, potrivit The Guardian.
Cu toate acestea, raportul precizeaza ca numarul focoaselor nucleare s-a diminuat in 2011, in mare parte deoarece Rusia si Statele Unite si-au redus arsenalul.
La inceputul lui 2012, opt state (Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franta, China, India, Pakistan si Israel) detineau aproximativ 19.000 de focoase nucleare. Acestea aveau peste 20.500 in 2011, se mai afirma in document.
"In pofida unui interes global reafirmat pentru dezarmare, niciuna dintre tarile care dispun de arme nucleare nu a demonstrat pana in prezent o intentie, alta decat cea retorica, de a abandona arsenalul sau nuclear", apreciaza un cercetator al Sipri, Shannon Kile.
Coreea de Nord schimba Constitutia si se proclama stat nuclear
Conform unui raport al Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite din 2011 difuzat de presa, Coreea de Nord a dezvoltat un program de imbogatire a uraniului timp de mai multi ani, poate chiar decenii, insa "nu se stie daca Phenianul a produs uraniu imbogatit la un nivel care ar p