Serviciile de ambulanță nu vor mai fi plătite din banii pe care îi plătesc românii asigurați, ci din fonduri care provin de la bugetul de stat. Sursa: ARHIVA EVZ
Declarația îi aparține ministrului Sănătații, Vasile Cepoi și a fost făcută astăzi la deschiderea seminarului cu tema "Unităţi de primiri-urgenţe. Prezent şi viitor - problema aglomerării în unităţile de primiri-urgenţe din România".
"Sumele colectate prin asigurările de sănătate nu acoperă în prezent pachetul de bază de servicii medicale. Cu toate aceastea, în momentul actual nu se pune problema majorării contribuţiei la asigurările de sănătate, ci ar trebui găsite alte surse de finanţare", a spus Vasile Cepoi.
Ministrul Sănătăţii a precizat că printre soluţiile găsite ar fi şi aceea de a prelua asistenţa medicală de urgenţă în totalitate la bugetul de stat. "Pentru definirea pachetului căutăm soluţii, una dintre acestea este preluarea asistenţei medicale de urgenţă în totalitate la bugetul de stat. Preluarea se va realiza odată cu transferarea unei serii de servicii medicale către asigurările de sănătate, deoarece acordarea acestora nu este condiţionată de calitatea de asigurat. În prezent, prin bugetul de stat sunt acoperite doar cheltuielile unităţilor de primiri urgenţe şi cele cu rezidenţii", a mai spus ministrul Vasile Cepoi.
Serviciile de ambulanţă sunt finanţate din bugetul CNAS şi ar fi normal ca acestea să fie plătite de la Ministerul Sănătăţii, cum serviciile SMURD sunt la Ministerul de Interne, a spus, la rândul său, subsecretarul de stat Raed Arafat.