Materialele necesare realizării unei intervenţii chirurgicale pot ajunge la 3.000 de euro.
În principiu, o intervenţie chirurgicală realizată într-un spital de stat este gratuită, costurile ei fiind acoperite de asigurarea socială de sănătate. Însă, în unele cazuri, materialele folosite (de exemplu, stenturile) sunt decontate doar parţial sau chiar nu sunt deloc acoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Listă de aşteptare la proteze
Persoanele care au nevoie de proteze de şold, de genunchi, de implanturi segmentare de coloană sau de alte tipuri de implant pot beneficia gratuit de ele prin intermediul Programului Naţional de Endoprotezare. Sumele alocate acestui program sunt însă mai mici decât cererea de proteze, aşa încât în fiecare an se formează liste de aşteptare. „Perioada de aşteptare poate să varieze între două luni şi cinci-şase luni, în funcţie de numărul de solicitări. Dacă lista de aşteptare este prea lungă la un spital, te poţi adresa altuia", spune dr. Gheorghe Popescu, şeful secţiei de ortopedie-traumatologie 1 de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.
Singura soluţie pentru a evita o listă lungă de aşteptare este suportarea preţului protezei. Cele de şold sunt în topul solicitărilor. Protezele de şold necimentate, care au o durată de folosire mult mai lungă decât cele cimentate, costă, în medie, 1.000 de euro. Există însă şi unele care ajung la 1.500-1.800 de euro. Protezele cimentate costă cel mult 700 de euro. O altă proteză mai solicitată, cea de genunchi, costă între 1.500 şi 3.000 de euro, în funcţie de materialul din care este fabricată.
Stenturile golesc buzunarele asiguraţilor
În unele cazuri de infarct miocardic ori de angină pectorală (durere în piept), afecţiuni care se manifestă prin îngustarea (stenozarea) arterelor ce irigă miocardul, intervenţiile chirurgicale pot fi ex