Criza ne-a adus "în rândul lumii" cu costurile împrumuturilor de stat, în timp ce pe alte ţări le-a împins pe drumul falimentului.
Sfatul „nu împrumutați bani” li se potrivește Spaniei, Italiei sau Greciei
Sursa: REUTERS
Oarecum paradoxal, după mai bine de trei ani de criză economică, România a ajuns o destinaţie mai puţin riscantă pentru capitalurile internaţionale decât era înainte de 2008.
În ultimele 12 luni, dobânda la titlurile de stat a urmat trendul de scădere al SUA şi Germaniei, în loc să meargă în sus, după Spania sau Ungaria.
La nivel mondial, se pot distinge mai multe categorii de ţări, din perspectiva datoriei publice.
Primele sunt cele puternice, de genul SUA, Marii Britanii, Elveţiei, Japoniei sau Germaniei, care emit obligaţiuni pe 10 ani cu randament sub 1,5% pe an, beneficiind de "goana" investitorilor după plasamente sigure.
Urmează cele patru BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), cu China la doar 3,35%, iar restul la mai mult de 6% (peste România).
După ele se situează Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania (PIIGS), care au pierdut (Grecia şi Portugalia) sau încep să piardă (Italia şi Spania) încrederea pieţelor, sau se pregătesc să o recâştige (cazul Irlandei).
În final sunt restul ţărilor emergente, precum cele din estul Europei. Polonia, România şi Bulgaria au reuşit să se menţină pe traseul corect şi se împrumută mai ieftin, în timp ce Ungaria sau Cipru au mers în direcţia opusă.
Un succes şi un eşec
La capitolul "aşa da" putem pune Letonia, care a traversat o perioadă cruntă, cu titluri de stat ajunse la randamente de 13,75%, în 2009.
Măsurile de austeritate draconice, care nu au fost dictate de FMI şi chiar au fost criticate de unii oficiali europeni, au stabilizat bugetul şi au dus costurile împrumu