Cursul valutar euro-leu a rămas sub maximul istoric atins pe 24 mai, fiind cotat astă zi de BNR la 4,4646 lei pentru un euro. La fel ca și în ultimele zile, cursul interbancar a coborât cu puțin timp înainte de anunțarea cotației oficiale, de la circa 4,4680, în această dimineață depășind 4,47 lei pentru un euro. Sursa: ANDREI STĂNESCU
Evoluția cursului ridică semne de întrebare și readuce în atenție ipoteza unei intervenții din partea Băncii Naționale, cu scopul de a evita atingerea unor noi minime care ar putea produce panică în piață. Evoluția de pe 31 mai este elocventă în acest sens. După ce cursul ajunsese aproape de 4,9 în seara precedentă, iar în dimineața de 31 mai fusese constant peste 4,47, la ora 13 el era sub minimul istoric de 4,4662 lei/euro.
Chiar și așa, aprecierea recentă a euro în contextul aversiunii față de risc de la nivel internațional demonstrează că BNR nu este dispusă să mai meargă împotriva piețelor globale, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți.
Dolarul, în scădere abruptă
Dolarul nu și-a mai continuat aprecierea, deoarece la nivel internațional euro a reușit să recupereze parțial pierderea suferită în zilele anterioare. Moneda americană a scăzut puternic, cu peste 3 bani, fiind cotată de BNR la 3,5918 lei, față de 3,6231 lei vineri.
Francul elvețian a rămas fix la aceeași valoare la care a încheiat săptămâna trecută, 3,7179 lei. Euro pare să fi pierdut ocazia de a se îndepărta de pragul de 1,20 franci stabilit și apărat de Banca Națională a Elveției, deși pe 24 mai părea că a intrat pe un trend ascendent.
Aurul a stagnat și el, deși la nivel internațional s-a apreciat destul de mult, până la 1.620 de dolari pe uncie. Un gram de aur a fost cotat de BNR la 180,8 lei, la fel ca și vineri. Motivul stagnării este mișcarea în sens opus a dolarului comparativ cu moneda românească.