Într-o perioadă în care băncile nu mai dau bani aproape nimănui, una dintre cele mai la îndemână soluții de împrumut este cea a caselor de ajutor reciproc (CAR). Sursa: REUTERS
Oferta este una extrem de bogată. În Registrul de Evidență al BNR sunt înscrise 2901 de instituții de acest fel, răspândite în toată țara. Majoritatea sunt formate în jurul fabricilor din perioada comunistă sau al instituțiilor publice. Asta nu înseamnă însă că acordă împrumuturi doar celor care lucrează acolo.
Condiția principală pentru a lua un credit de la CAR este depunerea, într-una sau mai multe tranșe, a unui fond social, după înscrierea ca membru. Acesta va fi bonificat cu o dobândă care poate ajunge și la 8% pe an, iar în cazul renunțării la poziția de membru se restituie. Creditele se dau de regulă în limita a de 3-5 ori fondul social cu care a contribuit până atunci fiecare membru, dar se poate ajunge și un multiplu de 10 la unele instituții. Dobânzile variază destul de mult, dar sunt rareori peste cele bancare, depinzând și de gradul de risc, durată și mărimea împrumutului.
Cele mai multe CAR-uri cer și acte privind veniturile, însă de obicei nu sunt la fel de stricte ca băncile, mai ales în privința gradului de îndatorare. Mai ales în cazul pensionarilor, creditele se dau și fără o analiză a veniturilor. Majoritatea caselor de ajutor reciproc cer și giranți dacă împrumutul depășește o anumită valoare. La instituțiile mici poate fi nevoie de câte un girant la fiecare 700-750 de lei împrumutați, însă la cele mai mari suma poate crește până la 2-3.000 de lei.
Chiar și angajații băncilor au CAR
Depunerea unor bani în prealabil are avantajul că reduce costul împrumuturilor, dar și dezavantajul că poate da naștere la fraude. E bine să căutați instituții cu o reputație bună, cu număr mare, dovedit, de membri și cu active mari în administr