Compensatele se vor elibera pe o foaie care are un cod de bare ce poate fi citit şi cu mobilul.
Românii vor primi începând din luna august, alt tip de reţete de la medic, în locul clasicelor tipizate. Sistemul prin care se introduce reţeta electonică intră în teste de la 1 iulie (nu de la 1 iunie, cum se anunţase iniţial), însă până la sfârşitul acestui an va putea fi folosit în paralel cu tipizatele actuale.
"Am făcut un test şi am introdus 10.000 de reţete pe secundă şi a funcţionat", spune medicul-şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marius Filip, încrezător că medicii şi farmaciştii se vor dota cât mai repede pentru a elibera prescripţii de tip nou.
Cele 10.000 de reţete înseamnă, teoretic, 1,5 milioane de reţete pe zi, în condiţiile în care, potrivit datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, în România se eliberează, lunar, circa 3,5 milioane. După ce noul sistem intră în funcţiune, medicii de familie, cei din ambulator, ori spitale le vor elibera bolnavilor medicamentele compensate şi gratuite pe foi A4, printate în cabinetele lor.
"Reţeta poate fi şi pur electronică, fără a fi nevoie de hârtie. Baza e codul de bare de pe ea, ce poate fi citit şi cu un telefon mobil", detaliază medicul-şef al CNAS.
Pentru a li se elibera pastilele, pacienţii merg cu noile reţete care au cod de bare la farmacie, însă există şi varianta eliberării prescripţiei doar cu CNP-ul de pe buletin. Românii pot alege orice farmacie pentru a ridica reţeta. Dacă medicul nu are conexiune la internet atunci când prescrie, o poate printa, pacientul merge cu ea la farmacist şi va fi introdusă mai târziu în sistem. Reţeta electronică va fi completată de cardul electronic, programat să intre din septembrie-octombrie. Tot sistemul e realizat din fonduri europene.
Așa arăta rețeta electronică pe care medic