Diabetul, pneumonia, artrita, bolile de piele, dar şi fertilitatea nu se împacă bine cu această perioadă a anului. Sursa: SHUTTERSTOCK
În ciuda credinţei populare conform căreia lumina soarelui de vară ajută la ameliorarea diverselor afecţiuni, multe boli nu răspund bine la temperaturi ridicate. Artrita, diabetul, pneumonia şi afecţiunile cutanate fac parte dintre cele care se agravează la căldură. Nu în ultimul rând au de suferit cuplurile care se străduiesc să conceapă un copil, pentru că vara numărul de spermatozoizi e semnificativ mai scăzut decât iarna.
Cardiacii, în schimb, pot sta fără griji pe timp de vară. Căldura dilatează vasele de sânge, ceea ce face ca inima şi întregul organism să fie mai bine irigate.
August, luna cu cele mai puţine boli
Rinichii funcţionează şi ei mai bine pe timp de vară. Fructele zemoase, hidratarea constantă şi creşterea secreţiei de vitamina D, prin expunere la soare, vor preveni formarea pietrelor la rinichi. "Dacă ai grija să te hidratezi, să faci mişcare şi să mănânci sănătos nu vei avea probleme. În România, cea mai bună perioadă a anului este luna august, atunci fiind cea mai mică incidenţă a bolilor", afirmă medicul de familie Cristian Sever Oană.
Diabetul
Insulina se absoarbe mai repede în organism din cauza căldurii care dilatează vasele. "Diabeticii să mănânce mai multe legume şi zarzavaturi, să facă mai mult sport. Mişcarea face bine pentru că astfel consumăm glucoza în exces", afirmă medicul.
Artrita
Medicamentele folosite în tratarea artritei sensibilizează pielea, crescând riscul de insolaţie şi chiar de cancer de piele. Anti-inflamatorii precum diclofenacul pot declanşa, odată cu expunerea la soare, modificări de pigment şi arsuri ale pielii.
Fertilitatea
Lunile iulie şi august sunt puţin favorabile concepţiei