China a redus costurile de creditare pentru prima oară din 2008 și a relaxat nivelul de control asupra ratelor de depuneri și de creditare, intensificându-și eforturile de a combate griparea economiei sale pe măsură ce criza datoriilor suverane amenință creșterea economiei globale.
Rata de creditare pe un an a scăzut cu 0,25% la 6,31%, se arată într-un comunicat la Băncii Populare a Chinei, publicat ieri și citat de agenția de știri Bloomberg. Rata de depuneri pe un an a scăzut cu același procent la 3,25%. Gradul mai mare de libertate de care băncile vor beneficia în a stabili propriile dobânzi față de cea oficială a fost considerat „o piatră de hotar” de către analiștii UBS AG.
Probleme economice
Această decizie, care survine înaintea publicării de mâine a cifrelor cu privire la rata inflației, a investițiilor și a producției industriale, ar putea semnala faptul că economia este mai slabă decât anticipa guvernul. Decidenții politici din întreaga lume se confruntă cu un impact mult mai puternic al crizei datoriilor suverane europene asupra propriilor economii, Australia și Brazilia fiind nevoite, la rândul lor, să reducă dobânda-cheie în ultimele zile.
„Ne aflăm la începutul ciclului de reducere a ratelor de dobândă și credem ca vom avea cel puțin o nouă reducere a dobânzii-cheie până la sfârșitul anului”, a declarat Shen Jianguang, economist la Mizuho Securities Asia Ltd. și fost economist al Băncii Centrale Europene. „Informațiile care vor fi publicate în acest weekend trebuie să fie foarte slabe iar rata inflației trebuie să se fi redus foarte puternic”.
Bursele asiatice au deschis pe roșu, ștergând parte din câștigurile înregistrate în cea mai bună săptămână de după februarie, după ce Ben S. Bernanke, președintele Rezervei Federale a Statelor Unite, a declarat că instituția pe care o conduce va trebui să reexamineze condițiile e