Cumnatul regizorului, cel care i-a şi produs patru dintre filme, a susţinut un masterclass la TIFF.
El a vorbit despre proiectul niciodată realizat, "Napoleon". Acesta trebuia să fie filmat parţial în România. "Aveam o înţelegere cu Ceauşescu să ne folosim de cavaleria română pentru a filma bătăliile", a spus Jan Harlan.
El şi-a început masterclassul de la TIFF rostind un citat al lui Pablo Picasso, care era preferatul lui Kubrick : "Când eram copil, am petrecut mult timp pentru a învăţa să desenez ca Rafael. Mi-a luat toată viaţa ca să ajung să pictez ca un băieţel".
Harlan a povestit despre temele care-l pasionau pe Kubrick: nebunia umană, vanitatea, autodistrugerea. Şi, pe lângă "Napoleon", el a mai vorbit şi despre alte două proiecte dragi lui Kubrick, pe care acesta nu a mai apucat să le realizeze. Adaptări după romanul lui Louis Begley, "War Lies", şi "A.I. – Artificial Intelligence", pe care până la urmă i l-a oferit lui Steven Spielberg, care a realizat o versiune mai cuminte decât ce intenţionase Kubrick.
"Stanley avea nevoie să se îndrăgostească de un proiect. Dacă te îndrăgosteşti de un proiect, de acolo vine energia pentru a lucra doi-trei ani la un film. Acest tip de pasiune este necesar", a explicat el. "Ceea ce îl face special este că filmele lui nu au dispărut", a precizat el. "Ceea ce-l fascina pe el la Napoleon este carisma, talentul şi succesul, care l-au făcut până la urmă să greşească enorm. S-a încoronat împărat şi s-a distrus singur", a mai zis Harlan. El este regizorul unui documentar, "Stanley Kubrick: A Life in Pictures".