Evaluatorii de la proba orală de limba şi literatura română de la examenul de bacalaureat, care începe luni, vor puncta şi şarmul, dezinvoltura, zâmbetul şi ţinuta. Sursa: CODRIN PRISECARU
Mult a fost, puţin a mai rămas pentru absolvenţii de liceu care dau anul acesta Bacalaureatul. De luni încep probele orale, cu evaluarea la limba română, unde sunt aşteptaţi să participe peste 340.000 de elevi, o cifră record datorată rezultatelor dezastruoase de la Bac 2011. Printre candidaţi, tensiunea atinge cote maxime. Atât notele simulărilor, cât şi cele de la "Bac-ul olimpicilor", două barometre importante ale examenului din vară, prevestesc eşec pe toată linia. "După prăpădul de la Bac-ul trecut, am emoţii până şi la oral. Mi-e frică să nu mă blochez", e îngrijorată Alexandra Păcuraru, elevă în clasa a XII-a în Bucureşti.
Dascălii văd însă partea plină a paharului. "Cel puţin la probele orale ar trebui să treacă toţi. Nu li se cere un răspuns perfect, contează cum comunică cu cei din comisie, chiar dacă nu sunt neapărat pe subiect", spune Nicoleta Crânganu, profesoară de română.
Priviţi în ochii profesorilor şi zâmbiţi
Reuşita examenului de luni, spune aceasta, depinde de respectarea câtorva reguli simple. În primul rând, elevii trebuie să afle că evaluatorii încă mai ţin la eticheta vestimentară. "Contează foarte mult să aibă o ţinută decentă, office. Oamenii te privesc din start altfel. În fond, aşa se vor îmbrăca şi la viitorul serviciu", mai explică Nicoleta Crânganu.
Hainele îi pot ajuta pe elevi să facă o primă impresie bună, dar pentru a trece proba cu brio, trebuie să dea dovadă că pot vorbi liber, pe orice subiect. "Au ciornă ca să îşi noteze câteva idei, nu să turuie tot de pe foaie. Trebuie să aibă contact vizual cu cei din comisie. Dacă se poate să şi zâmbească, doar nu vin la tăiere", recomandă aceeaşi p