Oamenii de stiinta se confrunta cu noi mistere in adancurile Pamantului. Potrivit cercetarilor, miezul Terrei, care este o minge ce contine fier, pierde mai multa caldura spre straturile exterioare ale planetei decat se estimase pana acum.
Geologii cunosc de mult timp faptul ca miezul Pamantului, aflat la o adancime de 2.900 de kilometri, reprezinta o sfera de fier, de marimea planetei Marte, potrivit Sott.
Presiunile care apar la aceasta adancime pot ajunge pana la 3,5 milioane de atmosfere, iar temperatura atinge 5.538 grade Celsius, la fel de mare ca la suprafata Soarelui.
Caldura din centrul Pamantului anima placile tectonice de deasupra, facand posibila aparitia unor munti prin eruptiile vulcanice de la suprafata Terrei. In acelasi timp, miezul de fier genereaza campul magnetic al Pamantului, care blocheaza radiatiile cosmice periculoase.
Dar ultimele cercetari publicate in revista Nature, de catre Dario Alfe si de colegii sai de la Universitatea din Londra, releva faptul ca miezul de fier pierde caldura spre staturile exterioare de doua-trei ori mai mult decat se estimase anterior.
Oamenii de stiinta sustin ca miezul contine mai multe materiale radioactive, cum ar fi potasiu sau toriu. Reactiile chimice dintre aliajele de fier si silicatii din mantaua Pamantului sunt mult mai intense si mai energice decat se credea pana acum.
Cercetatorii au descoperit si o serie de anomalii. Ei au gasit indicii ca miezul se roteste mai repede decat restul planetei.
Miaki Ishii si colegii sai de la Universitatea Harvard considera ca miezul este un strat care are o structura de 604 kilometri in diametru, ce poate fi alcatuita din fier pur.
Oamenii de stiinta se confrunta cu noi mistere in adancurile Pamantului. Potrivit cercetarilor, miezul Terrei, care este o minge ce contine f