Persoanele care au grupa sanguină zero şi cele care emană anumite mirosuri cad victime mai frecvent supărătoarelor insecte. Sursa: SHUTTERSTOCK
Ţânţarii trag la oamenii cu "sânge dulce", spune o vorbă populară. Numeroasele studii făcute asupra subiectului preferinţei ţânţarilor pentru anumite categorii de oameni au ajuns la concluzia că atracţia este explicabilă mai degrabă prin mirosul emanat, dar şi anumite grupe de sânge.
Mirosul specific fiecărui om, dat de feromoni eliminaţi prin pori, atrage în primul rând, ţânţarul putând să-şi simtă victima de la o distanţă de 50 de metri. "Insectele sunt orientate de miros. Preferinţa lor e ca cea a oamenilor pentru anumite alimente“, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
Gravidele şi supraponderalii, ţinte sigure
Şi anumiţi acizi din corp ne fac mai "atractivi". De exemplu, acidul uric, sau cel lactic, eliminat prin transpiraţie le declanşează simţurile insectelor de la distanţe considerabile, cei care fac multă mişcare fiind mai uşor de reperat.
"Există o sudoare vizibilă, produsă de glandele de la subraţ, dar şi una sub formă de abur, pe toată suprafaţa corpului. Prin sudoare, pe lângă apă se elimină uree şi săruri minerale“, explică dermatologul Mihaela Leventer, care adaugă şi faptul că s-a descoperit o legătura între grupa de sânge şi apetenţa ţânţarilor faţă de anumiţi indivizi, grupa zero fiind ceea care atrage mai mult.
Gravidele sunt şi ele la risc, pentru că elimină o cantitate mare de dioxid de carbon, ca şi persoanele supraponderale, din acelaşi motiv: elimină mult dioxid prin respiraţie.
"Insectele sunt atrase de miros. Preferinţa lor e ca şi cea a oamenilor pentru anumite alimente".
Călin Ciubotaru, medic de familie
Creme de protecţie cu sau fără chimicale
Cremele care conţin chimicale sunt create î