Aflat într-o vizită privată în România, încă de săptămâna trecută, prinţul Charles a mers la o fabrică de producere a gemurilor şi siropurilor din comuna mureşeană Saschiz, înfiinţată în 2010. Proiectul susţinut de 16 investitori britanici reprezintă un model atât de valorificare a potenţialului local, cât şi de revigorare economică a unei localităţi confruntate cu lipsa altor resurse financiare.
Dincolo de politică, de care suntem deja „plini", mai ales în acest an electoral, românii se întreabă adesea ce se face concret pentru oamenii din ţara asta. E o chestiune la care, în mod paradoxal, au răspuns 16 englezi, ajunşi la Saschiz, o comună cu 1.800 de suflete, situată la 20 de kilometri de Sighişoara. Altfel, comună săracă. Lumea de pe-aici trăieşte mai mult din ajutoare sociale. Puţini ajung să muncească la oraş. Saşii din localitate au plecat după 1990. Au rămas români, au apărut şi rromi. Destul de mulţi tineri prin zona asta. Englezii au văzut totuşi potenţialul, mai ales în jurul localităţii, pe câmpuri şi în păduri.
Flori de soc, coacăze, corcoduşe, mure, gutui, rabarbăr, salcâm - un adevărat paradis. Doar să mănânci fructele ca atare nu ajungea. Ar trebui să scoţi bani de pe urma lor. Aşa că în anul 2010 s-a făcut fabrica de gemuri şi siropuri în Saschiz, investiţia ridicându-se la 1,5 milioane de lei, în ceea ce acum poartă titulatura de „Transylvania Food Company". Ce au vrut englezii să facă - produse ca la bunica, după reţete tradiţionale. Asta exclamă şi clienţii când gustă unul din cele 23 de produse care se fac acum aici, dintre care 13 gemuri, cinci siropuri, zacuscă şi patru varietăţi de miere. „E ca la bunica", spune Jim Turnbull, cel mai important dintre cei 16 investitori britanici.
Flori de soc pentru medicamente
Directorul fabricii este însă român, biotehnolog de meserie, pe numele său Andi Mihai. Soţia lui are aceea