Problema noastră este că astăzi trece, iar mâine România se va trezi la fel. Şi tot aşa, încă vreo 20 de ani. Până la venirea unei generaţii ce va fi în stare, de la vlădică la opincă, să nască lideri cu vocaţie, moralmente responsabili faţă de societate şi naţiune. După cum s-au desfăşurat ostilităţile campaniei electorale pentru alegerile locale de la 10 iunie, cred că nu greşesc afirmând că „oracolul de la Dămăroaia“ a fost prea optimist.
Au trecut 20 de ani de la primele alegeri locale. Pentru fiecare comunitate din structurile administraţiei publice de pe întinsul teritoriului României s-a împlinit, deci, termenul dat, la începutul anilor ’90, de Silviu Brucan, pentru „a învăţa democraţia“. Dar dacă s-a îndeplinit sau nu „vorba lui Brucan“ este dificil de aflat. Varianta scurtă de răspuns este ca-n bancurile cu olteni: „Nu prea“. Varianta lungă ar fi: „După 20 de ani, românii văd mai degrabă părţile negative şi riscurile democraţiei decât obligaţiile lor civice în existenţa comunităţilor din care fac parte“. În orice caz, după cum s-au desfăşurat ostilităţile campaniei electorale pentru alegerile locale de la 10 iunie, cred că nu greşesc afirmând că „oracolul de la Dămăroaia“ a fost prea optimist.
Această campanie nu s-a deosebit, în esenţă, de campaniile trecute. Nu s-a simţit saltul la „ţară membră a UE“: a fost o campanie superpolitizată, ofertele electorale au fost, în general, lipsite de suflul dorinţei de schimbare, în spiritul director al momentului istoric prezent. În schimb, s-a simţit vântul rece al restauraţiei populismului fesenist, ce începuse să bată încă din momentul preluării puterii de către USL, de la un PDL făcut groggy de guvernarea anticriză. La fel ca FSN de altădată, Uniunea socialist-liberală a promovat o campanie pătimaşă, cu ură şi lozinci răzbunătoare. Manipularea USL-istă a maselor a fost ha