O analiză a "Evenimentului zilei", realizată cu consultarea specialiştilor în marketing electoral Dan Andronic, Cozmin Guşă şi Bogdan Teodorescu, arată că pierderea guvernării, nesincronizarea cu Mihai Răzvan Ungureanu şi nemulţumirea socială sunt principalele motive pentru înfrângerea usturătoare a PDL.
Sursa: VLAD STĂNESCU
Consultantul politic Bogdan Teodorescu declară că în sondaje această cădere a devenit vizibilă cu vreo zece zile înainte de alegeri, dar că nu are legătură cu ceva ce PDL ar fi făcut în acel moment, fiind rezultanta tuturor factorilor de mai sus.
Pierderea guvernării. Faptul că PDL a pierdut guvernarea a lăsat partidul fără unica sa armă şi fără un mesaj de campanie. Fără atuul prezenţei la guvernare, PDL s-a trezit în situaţia de a nu putea aduna capital din opoziţie, din cauza timpului scurt petrecut în această postură. Discursul de Opoziţie a fost utilizat tot de USL, care a invocat "moştenirea dezastruoasă".
În plus, pierderea guvernării a transmis publicului impresia că partidul nu este invincibil. Ca efect, o parte dintre alegători s-au raliat învingătorului, adică USL, efect denumit de sociologi "band wagon".
Leadership-ul şi relaţia cu Ungureanu. Un alt avantaj insuficient valorificat a fost relaţia cu Mihai Răzvan Ungureanu. Erorile sunt de ambele părţi.
"Inabilitatea lui MRU de a gestiona relaţia cu partidul a îndepărtat o parte dintre pedelişti, ceea ce a contribuit la căderea guvernului condus de acesta", a declarat Dan Andronic. De cealaltă parte, rezervele manifestate public de PDL după celebrul discurs "Fiţi ungurenii mei" şi insuficienta alipire a lui Ungureanu de PDL în campania electorală au îndepărtat acei alegători care aşteptau o coagulare a dreptei. "Dacă Ungureanu dorea să dea oxigen celor de la PDL nu trebuia să se ducă la Consiliul Naţional ş