Giulgiul din Torino suscita in continuare un mare interes atat din partea credinciosilor, dar si al oamenilor de stiinta. Un istoric italian, Antonio Lombatti, considera ca Giulgiul din Torino, panza ce l-ar fi acoperit pe Iisus, ar fi un fals medieval.
Nu numai ca Giulgiul din Torino este probabil un fals medieval, dar acesta este doar unul dintre cele 40 de asa-numite haine de inmormantare ale lui Iisus, sustine Antonio Lombatti, un cunoscut istoric italian, potrivit Daily Mail.
Lombatti a spus ca giulgiurile false au circulat in Evul Mediu, dar cele mai multe dintre ele au fost distruse mai tarziu.
Giulgiul din Torino, care arata imaginea unui om cu barba si care a fost venerat timp de secole ca fiind panza ce l-a acoperit pe Iisus Hristos, ar putea proveni din Turcia si ar fi datat la 1.300 de ani dupa crucificare, pretinde italianul.
Lombatti, istoric la Universitatea Populara din Parma, citeaza cercetarile efectuate de catre un istoric francez din secolul al XIX-lea, care a studiat documente medievale. "Giulgiul din Torino este unul dintre nenumaratele haine de inmormantare care au existat in lumea crestina din Evul Mediu", a spus Lombatti.
"Cele mai multe dintre ele au fost distruse in timpul Revolutiei Franceze. Unele au avut imprimate imagini, altele pete de sange sau au fost complet albe", pretinde istoricul.
Intr-o lucrare care va fi publicata in revista Studi Medievali, Lombatti spune ca Giulgiul din Torino a fost probabil primit de catre cavalerul francez Geoffroy de Charny dupa o cruciada la Smirna, Turcia, din anul 1346. Familia Charny este prima proprietara a controversatului giulgiu.
Biserica Catolica nu a comentat oficial autenticitatea Giulgiului din Torino, dar a permis oamenilor de stiinta sa ia probe din acesta pentru a fi testate. In anul 2009, un cercetator a s