Unele cupluri freamătă de nerăbdare în aşteptarea deliciilor unei vacanţe romantice, în timp ce altele sunt deja angrenate într-o luptă surdă între planurile lui şi dorinţele ei.
Fie că este vorba de o pereche la început de drum, fie că este vorba de un cuplu rutinat, socoteala de acasă rareori se potriveşte cu cea din voiaj şi există mari riscuri ca promisa luna de miere să se transforme într-una de fiere.
În teorie, vacanţa ar trebui să fie un moment în care un cuplu îşi reîncarcă bateriile, un moment în care partenerii evadează din cotidian şi se regăsesc unul pe celălalt. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca o serie de condiţii să fie îndeplinite, cea mai importantă fiind aceea ca în cuplu să existe o stare de armonie.
„Vacanţa în sine nu poate fi un panaceu pentru o relaţie. Este nevoie ca bărbatul şi femeia să dorească în mod real să fie unul cu celălalt, să aibă disponibilitate unul faţă de celălalt. Chiar şi acolo unde lucrurile aparent stau bine este posibil ca timpul petrecut în doi să scoată la lumină probleme latente. Cu atât mai periculos este acest timp de intimitate forţată pentru acele perechi în care există resentimente şi aspiraţii neîmplinite", este de părere psihologul Cristina Luca, din Bucureşti.
Vacanţă activă sau de fiţe?
O vacanţă în doi poate fi ratată încă înainte de a ieşi pe uşa casei, dacă destinaţia aleasă nu le convine amândurora. Dacă bărbatul a făcut presiuni pentru o vacanţă sportivă, ea nu se va simţi în largul ei urcând pe munţi sau gătind la focul de tabără.
La fel de prost vor sta lucrurile dacă soţul va fi obligat să petreacă ore nesfârşite bifând obiective turistice şi colindând prin bazare, deşi ar fi preferat să stea pe baltă cu o bere rece alături. Este nevoie de multe negocieri pentru a alege o destinaţie care să le fie pe plac ambilor parteneri, iar cel care cedează